Tilläggsbudgeten: en grön feministisk regionpolitik!

Pressmeddelande 
Göteborg 22-11-09

På onsdagen presenterar RödGrön Ledning i Västra Götalandsregionen sin tilläggsbudget för 2023. Ekonomiska satsningar på förlossningsvården, sänkta priser i kollektivtrafiken och tillskott till personalens löner utlovas.

– Vårt fokus i budgeten är att skapa tillgänglighet till vården, genom omställning men också fler vårdplatser och förebyggande folkhälsoarbete. Därför får hälso- och sjukvården 1,4 miljarder mer i år än förra året, säger Helén Eliasson (S), gruppledare.

RödGrön Ledning är överens om att invånarna måste få vård i tid och att alla arbetsplatser ska ha en hållbar arbetsmiljö med jämställda löner. Förlossningsvården får en särskild satsning med öronmärkta tillskott, en handlingsplan och ökad bemanning på förlossning och BB.

– Budgeten innehåller satsningar på konkurrenskraftiga löner, tillskott till personalens löner i dygnet-runt-vården och dessutom en särskild låglönesatsning som vi är väldigt glada för. Detta kommer gynna många medarbetare i kvinnodominerade yrken och är en del i vår feministiska regionpolitik, säger Carina Örgård (V), gruppledare.

Prishöjningen i kollektivtrafiken från årsskiftet kommer att dras tillbaka i maj 2023, som en viktig del i klimat- och miljöarbetet. Dessutom ska infrastrukturen ska planeras utifrån ett hållbart resande i hela regionen.

– I kontrast till regeringens budget kommer vi satsa på åtgärder som sänker utsläppen för att vara en region i framkant som inspirerar och engagerar. Vi kommer ge koldioxidbudgeten större tyngd för att kunna minska utsläpp och energiåtgången, säger Madeleine Jonsson (Mp), gruppledare.

Satsningarna i RödGrön Lednings budget i siffror:

  • 1400 miljoner kronor mer i generellt tillskott till hälso- och sjukvård jämfört med 2022
  • 25 miljoner kronor för stärkt samordning kring förlossningsvården 2023
  • 25 miljoner kronor för korta resor över zongränser i kollektivtrafiken
  • 55 miljoner kronor för att sänka priserna i kollektivtrafiken från 1 maj 2023
  • 25 miljoner kronor i låglönesatsning

För att läsa budgeten i sin helhet, klicka här.

Presskontakt RödGrön Ledning

Ängelina Ahlén (S)

Angelina.ahlen@vgregion.se

073-8666778

Annie Andrén (V)

annie.andren@vansterpartiet.se

073-8061443

David Andréas (Mp)

david.andreas@vgregion.se

Mobil: 072-0850176

facebook Twitter Email