Regionbyggarna

Regionbyggarna – en bok om de starka viljor som byggde Västra Götaland.

En vilja att samordna sjukvårdens resurser, öka medborgarnas makt och låta folkvalda politiker ta över ansvaret för den regionala utvecklingen från statens tjänstemän. Det vägledde Socialdemokraterna i Västsverige i arbetet för att bilda Västra Götalandsregionen. Gränserna mellan Göteborgs och Bohus län, Skaraborgs län och Älvsborgs län hade Axel Oxenstierna dragit på 1600-talet för att hålla isär människor. Nu fanns en önskan om västsvensk sammanhållning.

Regionbyggarna handlar om modiga idéer på ett hotell i San Fransisco, i ett trädgårdsland i Hunnebostrand och i statliga utredningar. Det handlar om personliga omsvängningar, vita lögner, dubbelspel, misstänksamhet och ultimatum, men framför allt om politiska initiativ på hemmaplan för att samla Västsverige till att bli en expansiv och attraktiv region i Europa. I varje steg för att bilda Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen var Socialdemokraternas arbete avgörande.

Bokens författare Johan Flanke har intervjuat över 80 personer. Det handlar om västsvenska politiker från flera partier, tjänstemän och statsråd. Han har läst nyhetsartiklar från fem decennier, gått igenom flera föreningsarkiv och tagit del av utredningar och propositioner som beskriver regionbildningen. Till det kommer att boken är full av bilder.

Om författaren

2006-17 var Johan Flanke chefredaktör för Ny Tid, arbetarrörelsens nyhetstidning i Göteborgsområdet. Han har efter det bland annat jobbat som kommunikatör och senior PR-konsult. Under regionvalrörelsen 1998 var Johan Flanke kommunikationsombudsman för S i Västsverige. Han har också varit ersättare i Västra Götalandsregionens fullmäktige och i styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Köp ditt exemplar av Regionbyggarna

Regionbyggarna går att köpa genom att mejla sitt namn och adress till regionbyggarna@gmail.com och skicka 170 kronor via Swish till 1234221750. Göteborgs Arbetareförening är betalningsmottagare.

Boka en föreläsning om regionens historia och framtid

Johan Flanke kommer gärna till S-föreningar, arbetarekommuner och andra sammanhang och föreläser om bildandet av Västra Götalandsregionen. Historien blir då ett avstamp för att diskutera vad som har hänt med de visioner för regionen som fanns under 1990-talet och hur Västra Götalandsregionen ska kunna användas för att nå politiska mål i dag och i framtiden. Kontakta Johan Flanke genom att mejla regionbyggarna@gmail.com.

Följ Regionbyggarna på Facebook

Regionbyggarna har en egen Facebook-sida som beskriver händelser i processen för att bilda Västra Götalandsregionen. https://www.facebook.com/regionbyggarna

“Det här är den socialdemokratiska berättelsen om bildandet av Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen. Det är en historia att inspireras av. Den visar att visioner har möjlighet att bli verklighet med hjälp av starka viljor, samarbete och uthållighet.”

Ur förordet av Roland Andersson (S), regionstyrelsens första ordförande i Västra Götalandsregionen

Ta del av boksläppet i efterhand

Boken Regionbyggarna presenterades på ett välbesökt boksläpp 10 november 2023. Där berättade författaren Johan Flanke om boken och de tidigare regionråden Roland Andersson (S), Eva Eriksson (FP) och Kent Johansson (C) berättade minnen från regionbildningen. Louise Åsenfors (S), ersättare i regionstyrelsen och ordförande för Socialdemokraterna i Uddevalla, och Anton Cesar (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Alingsås och internationell sekreterare för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet talade i ett samtal med Mariya Voyvodova, rektor för Kvinnofolkhögskolan i Göteborg och tidigare S-kommunalråd i Göteborg om Västra Götalandsregionens framtid.

Det går att ta del av dessa samtal i efterhand på

https://www.facebook.com/regionbyggarna/posts/pfbid0cRrVAnJBJUg2PpUAEJpMPD5kXcXrdBphQ2TCEnA9UdsD51Mk1FLPpxKidrrqX3hKl

https://www.facebook.com/regionbyggarna/videos/190160527472794

 

facebook Twitter Email