Satsning på kollektivtrafik går före skattesänkningar för rika

"Vi socialdemokrater vill ha rabatt för alla unga upp till 25 år. Vi vill sänka biljettpriset för barn i grundskoleålder till hälften av biljettpriset för vuxna, införa rabatterade familjebiljetter och utreda möjligheten till kostnadsfria resor för seniorer över hela regionen. Det skulle öka möjligheten för stora grupper att också ta sig till kultur- och nöjesaktiviteter runt om i regionen. För oss socialdemokrater kommer satsningar på kollektivtrafik för alla alltid före skattesänkningar för dem som har det gott ställt.", skriver Lena Malm (S), 2:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, och Alex Bergström (S), vice ordförande för Västtrafik.

Sommaren börjar lida mot sitt slut. För den som gillar sol och bad har sommaren varit fantastisk. Sett ur ett klimatperspektiv det motsatta. Torkan, bränderna, brist på mat och vatten till djur, skördar som totalförstörts – alla är de naturens meddelande till oss att vi behandlar den illa.

Vi människor och vårt sätt att leva påverkar miljön och klimatet, det är alla seriösa forskare överens om. Vi är på många sätt som en elefant i en glasbutik. Vi klampar runt utan eftertanke och risken för att allt går i kras är inte bara överhängande utan högst trolig. Det är därför hög tid för ”elefanten” att anpassa sig till sin omgivning.

Vårt sätt att transportera oss har stor klimatpåverkan. Om fler valde spårvagn, buss eller tåg skulle vi komma en bit på väg.

En förutsättning för att kollektivtrafiken ska vara ett alternativ är att den är prisvärd och pålitlig för dig som resenär. Tryggheten i att tiderna hålls är avgörande. Det är inte okej att spårvagnen inte kommer på grund av fordonsbrist. Det är inte acceptabelt att du missar anslutningståg för att bussen är försenad. Du ska kunna lita på att bussen, spårvagnen och tåget kommer och går som planerat. Det finns problem i dag som vi vill prioritera. Västra Götalandsregionen ska erbjuda en kollektivtrafik som är enkel, pålitlig och prisvärd. En bra kollektivtrafik ska underlätta vardagslivet och ge en ökad livskvalitet. Oavsett färdsätt ska det finnas wifi och möjligheter att ladda telefon, platta och dator. Du ska kunna utnyttja restiden effektivt, till arbets- eller studietid, istället för att sitta fast i bilköer.

Priset är också en avgörande faktor i valet mellan den egna bilen och kollektivtrafik. Priserna måste därför anpassas. Vi socialdemokrater vill ha rabatt för alla unga upp till 25 år. Vi vill sänka biljettpriset för barn i grundskoleålder till hälften av biljettpriset för vuxna, införa rabatterade familjebiljetter och utreda möjligheten till kostnadsfria resor för seniorer över hela regionen. Det skulle öka möjligheten för stora grupper att också ta sig till kultur- och nöjesaktiviteter runt om i regionen.

Den i särklass största delen av besöksnäringen i ekonomiska mått sker i Göteborgsområdet. Där har regionens kollektivtrafik en viktig roll, exempelvis i anslutning till konferenser och möten. Då behövs bättre och enklare lösningar så att mötesdeltagare kan nyttja kollektivtrafiken på bästa sätt. Även den som turistar behöver erbjudas enklare biljettlösningar.

För oss socialdemokrater kommer satsningar på kollektivtrafik för alla alltid före skattesänkningar för dem som har det gott ställt.

Lena Malm (S)
Alex Bergström (S)

 

facebook Twitter Email