Hundratusentals människors hälsa står på spel i vårdaffär

Över 160 000 människors hälsa i Västra Götaland riskerar att stå och falla med utländska riskkapitalisters godtycke. Det står klart sedan vårdkoncernen Capio AB står inför att säljas ut till internationella ägare. "Svensk sjukvård betalas av svenska skattebetalare. Då ska pengarna också stanna i Sverige, och användas till vård, inte till aktieutdelning. Men när fria marknadskrafter får råda är det inte patienternas behov som kommer i första hand", kommenterar Helen Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Det är internationella vårdkoncernen Ramsay Générale de Santé som har lagt bud på vårdkoncernen Capio AB. Ramsay Générale de Santé ägs till nästan 40% av det franska riskkapitalbolaget Prévoyance Dialogue du Crédit Agricole. Huvudägare är australiska Ramsay Health Care, som i sin tur ägs av bland andra en lång rad investmentbolag i Australien, Hongkong och USA. Målet för Ramsay Générale de Santé är att bli Europas största vårdkoncern.

I Västra Götalandsregionen handlar det om över 160 000 personer listade på 19 vårdcentraler, samt Capio Lundby närsjukhus i Göteborg som berörs (se faktaruta). Runt om i landet handlar det om ett hundratal vårdcentraler, samt ett akutsjukhus, S:t Görans i Stockholm.

– Det här kan få ödesdigra konsekvenser för såväl de enskilda patienterna som framtiden för svensk hälso- och sjukvård. En sådan jättelik koncern kan med ett enkelt pennstreck ställa hundratusentals människor utan vård. Storleken gör den också till en maktfaktor; risken är uppenbar att svensk regering och riksdag skulle kunna hamna i en utpressningsliknande situation, om bolaget ställer krav på ändrade regler, lagar eller ersättningar, säger Helen Eliasson (S).

Det här är den verkliga baksidan med utförsäljning av sjukvården och den fria etableringsrätten som följt med kommersialiseringen av den svenska hälso- och sjukvården. Trots detta applåderar den moderatledda majoriteten i Västra Götalandsregionen varje steg i riktning mot marknadsanpassning och utförsäljning av sjukvården, menar Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition och talesperson i sjukvårdsfrågor:

– När man låter marknadskrafterna härja fritt i sjukvården är det inte konstigt att sjukhus och vårdcentraler blir som vilken handelsvara som helst. För mig och oss socialdemokrater är detta helt oacceptabelt. Vårdens pengar ska gå till vård, inte ner i vårdprofitörers fickor, säger han.

Socialdemokraterna går till val på att de villkor som ska styra är människors rätt till en nära, god och jämlik vård som ges efter behov. S vill stoppa utförsäljning av sjukhusen och säger nej till nya vårdval med fri etableringsrätt.

Partiet är också mycket kritiskt till tystnaden från den moderatledda majoriteten i Västra Götalandsregionen, kring den väntade Capio-affären.

– Det behövs ett svar från den moderatledda majoriteten i Västra Götalandsregionen, hur de ställer sig till risken för att över 160 000 människor i regionen riskerar att falla i händerna på internationella riskkapitalisters godtycke. Och det svaret bör komma innan valet, säger Helen Eliasson (S).

Helen Eliasson (S)
Håkan Linnarsson (S)
Fakta: Capio i Västra Götalandsregionen

Capio driver i dag Capio Lundby närsjukhus i Göteborg samt följande vårdcentraler:

·         Capio Läkarhus Almö, 5 671 listade patienter

·         Capio Läkarhus Angered, 8 852 listade patienter

·         Capio Läkarhus Hjortmossen, 5 682 listade patienter

·         Capio Läkarhus Kvillebäcken, 18 184 listade patienter

·         Capio Läkarhus Lysekil, 7 647 listade patienter

·         Capio Läkarhuset Lödöse, 4 141 listade patienter

·         Capio Läkarhus Selma, 4 233 listade patienter

·         Capio Läkarhus Stenungsund, 15 037 listade patienter

·         Capio Läkarhus Torslanda, 7 813 listade patienter

·         Capio Vårdcentral Amhult, 7 380 listade patienter

·         Capio vårdcentral Axess, 11 845 listade patienter

·         Capio vårdcentral Grästorp, 5 614 listade patienter

·         Capio vårdcentral Gårda, 7 643 listade patienter

·         Capio vårdcentral Hovås, 11 649 listade patienter

·         Capio vårdcentral Lundby, 6 701 listade patienter

·         Capio vårdcentral Mölndal, 9 856 listade patienter

·         Capio vårdcentral Orust, 8 604 listade patienter

·         Capio vårdcentral Strömstad, 4 336 listade patienter

·         Capio vårdcentral Sävedalen, 9 942 listande patienter

Summa listade patienter: 160 830 stycken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Harrison Smith Jersey

facebook Twitter Email