PRESSMEDDELANDE: Regionen har gått miste om hundratals miljoner – samtidigt som vårdplatserna minskar

VGR är sämst i klassen och missade samtliga kriterier för att få ta del av prestationsersättning från regeringen. Det är hundratals miljoner som skulle kunnat skapa fler vårdplatser, anställa mer personal och korta köerna. Imorgon på Regionfullmäktige kommer vi socialdemokrater fråga Johnny Magnusson (M) om han är nöjd med att regionen inte uppnått ett enda av prestationskraven för ökad tillgänglighet i hälso-och sjukvården.

Den 1 juli 2021 beslutade regeringen om en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om insatser för att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården 2021. Totalt var överenskommelsen på 1 478,5 miljoner kronor, hälften av dessa pengar avsattes som prestationskrav. Resultatet är att VGR gått miste om hundratals miljoner.

I pressmeddelandet från Socialdepartementet beskrivs hur mycket varje region har fått, där VGR fick noll (0) SEK: 739 miljoner kronor till regionerna för kortare väntetider i vården – Regeringen.se. VGR är enda region i Sverige att inte uppfylla ett enda av de krav som regeringen angav som prestationskrav. Samtidigt finns ett sparkrav på en halv miljard på Sahlgrenska universitetssjukhuset, konstant brist på vårdplatser, personalbrist inom flera enheter och långa vårdköer.

De olika prestationskraven var inom:

  • Medicinsk bedömning i primärvården
  • Patienter som har väntat betydligt längre än 90 dagar till första besök inom specialiserad vård
  • Patienter som har väntat betydligt längre än 90 dagar till operation/åtgärd inom specialiserad vård
  • Första besök inom barn- och ungdomspsykiatrin
  • Utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin
  • Behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin

 

”Resultatet är häpnadsväckande och förkastligt! VGR är enda region i landet att inte uppfylla ett enda prestationskriterium vilket har lett till att regionens invånare inte kunnat ta del av statsbidrag på flera hundra miljoner kronor. Invånarna förtjänar svar på varför inte varje möjlig skattekrona används till att ge den vård som invånarna har rätt till” säger Helén Eliasson (S) som imorgon, tisdag, kommer ställa frågan till Johnny Magnusson (M) på Regionfullmäktige.

Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Marknadsexperimentet som regionen sysslat med i 8 år ger inte resultat och måste få ett stopp. Alla ska få vård i tid – regionen kan bättre.

 

Kontakt politiker:

Helén Eliasson (S)

Helen.m.eliasson@vgregion.se

0761-41 02 69

 

Kontakt press:

Ängelina Ahlén

Politisk sekreterare (S)

angelina.ahlen@vgregion.se
0738-666778

facebook Twitter Email