”Moderaterna mörkar nya sparåtgärder på Sahlgrenska”

Det väntar nya sparkrav på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Men vilka de är är höljt i dunkel - tills efter valet. "Väljarna förtjänar att få veta vad som händer och att de är en konsekvens av den Moderatledda politiken. Därför är det upprörande att Moderaterna mörkar effekterna av sin egen politik", säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhus (SU).

Sedan i mars 2018 har ekonomiska underskott på Sahlgrenska Universitetssjukhuset hanterats genom sparåtgärder som beslutades i styrelsen. Sjukhuset har ett underskott per juli på 277 miljoner kronor. Nu ska ännu mer sparas som en effekt av den förda politiken. Men Moderatledningen i styrelsen mörkar konsekvenserna.

Stora åtgärder ska vidtas utan att de redovisas öppet, trots påstötningar om att leverera skriftligt material. Socialdemokraterna menar att moderatledningen mörkar konsekvenserna av sin politik.

– Nu ska sjukhuset spara ännu mera pengar och göra sig av med ännu fler i personalen. Väljarna förtjänar att få veta vad som händer och att de är en konsekvens av den Moderatledda politiken. Därför är det upprörande att Moderaterna mörkar effekterna av sin egen politik, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhus (SU).

På styrelsemötet berättade områdescheferna muntligt om ytterligare åtgärder och besparingar i verksamheten för att nå ekonomi i balans. Det handlar om ännu hårdare anställningsrestriktioner, färre vårdplatser, längre väntetider och köställning av patienter när vård skjuts upp eller inte ges. Allt detta helt utan att skriftliga handlingar presenterades.

Socialdemokraterna, som är i opposition i Västra Götalandsregionen, är kritiska till hanteringen av SU:s ekonomi, och hur ärendena kring åtgärdspaketen hanterats. Även i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd har SU:s ekonomiska situation lyfts, men utan att all fakta lagts på bordet.

Cecilia Dalman Eek (S)

 

facebook Twitter Email