Vårdens pengar ska inte gå till lycksökare på marknaden!

Återigen kommer avslöjanden som visar på att en fri vårdmarknad innebär ett slöseri med skattemedel. Socialdemokraterna står fast vid att vårdens pengar ska gå till att ge invånarna en bra och trygg vård, inte till att fylla fickorna på oseriösa privata vårdbolag.

I en serie artiklar granskar tidningen Göteborgs-Posten bemanningsföretag som använts av Västra Götalandsregionen. Det handlar om bolag med minst sagt tveksam bakgrund och syfte. Parallellt visar granskningen att bemanningslösningar för sjukvården kostar regionen mångdubbelt jämfört med att anställa egen personal.

– Det här är en tydlig baksida med en marknadsstyrd vård och något som vi socialdemokrater varnat för och påtalat under lång tid, säger Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Vid senaste regionstyrelsemötet, 16 mars, krävde Socialdemokraterna att de historiskt stora statsbidrag den S-ledda regeringen skickat till Västra Götalandsregionen (drygt 4 miljarder mer än regionen räknat med i sin budget) ska komma den egna vården och patienterna till del. Ännu en gång avslog det blågröna politiska styret i regionen – M, L, C, KD och MP med stöd av SD – satsningar på den egna vården, för att istället använda pengarna till att köpa mer och dyrare privat vård.

Välfärden kommer först! De skatter som våra invånare betalar ska användas för att förbättra för invånarna, inte för att gynna vårdbolag.

Helén Eliasson (S)

– För oss socialdemokrater är valet enkelt: Välfärden kommer först! De skatter som våra invånare betalar ska användas för att förbättra för invånarna, inte för att gynna vårdbolag. Bara den offentliga vården är en garant för att vård ges utifrån behov och på jämlika villkor. Vi är inte motståndare mot privat vård, men den ska upphandlas som ett komplement till den vård vi alla äger gemensamt, inte för att slå sönder den med sparkrav, minskad personal och orimliga villkor, säger Helén Eliasson (S).

facebook Twitter Email