Ojämlika förhållanden går att förändra med rätt inställning

I dag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Det är en viktig dag och ett bra tillfälle att reflektera och diskutera jämställdhet och lika villkor. Men det är inte bara i dag, utan även under de andra 364 dagarna varje år som jämställdhet och lika villkor måste stå högt på agendan, skriver Helen Eliasson (S) i sitt nyhetsbrev.

Fler kvinnor dör på sjukhus vid akut hjärtinfarkt. Det här är ojämlika förhållanden som vi kan ändra på genom att alltid ha ett jämställdhetsperspektiv i våra politiska beslut.

Ett exempel på ojämställd vård i Västra Götalandsregionen visar sig nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Där ska nyförlösta omföderskor skickas hem efter 6-8 timmar. Det här oroar givetvis människor. Även mig. För oss socialdemokrater är det självklart att nyfödda barn ska få den bästa starten i livet och att deras mammor ska känna sig trygga med den vård de får. Jag ser det som en självklar rättighet för den nyblivna mamman att själv få välja när hon känner sig trygg nog för sin egen och sitt barns del att åka hem. Och det ska gälla på alla förlossningskliniker i vår region. Vilken vård du får ska bero på dina behov, inte på vem du är och var du bor.

Läs hela nyhetsbrevet här.

facebook Twitter Email